A sírköves szakember telefonszáma

A sírkő bontása

A sírkő bontása
Ha a sírkövet bármilyen okból szeretnénk elbontatni, bizalommal fordulhatunk a sírkő készítőhöz. A szakmának ez is szerves részét képezi, hiszen sok esetben válik szükségszerűvé a már meglévő síremlék szétszedése és akár ezt követően az újraállítása is.

A sírkő bontására – legalábbis részlegesen történő szétszedésére – legtöbbször akkor kerül sor, mikor a sírba új elhunytat temetnek. Ilyenkor nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen sem a szakember, de főként a megrendelő nem szeretné, ha a munka károkozással menne végbe és a sírbontás a folyamat közben megrongálódott sír helyreállítását vonná maga után. Mivel a lapok speciálisan illeszkednek egymáshoz, a szétszedés nem kevesebb szakmai tapasztalatot igényel, mint a maga a sírkészítés. Természetesen megfelelő engedélyek is kellenek hozzá, a bontást sem végezheti akárki és itt nem kizárólag a szakmaiság értendő, de a megfelelő hozzáállás is, hiszen a temető nyugalmát a bontási munkálatok közben sem illik megzavarni.

Általában a sírbontással együtt sor kerül a felirat kiegészítésére, újravésésére, ami többnyire nem a temetőben, hanem a sírkészítő telephelyen történik. Az elszállítás újabb rizikófaktor a sírkő megsérülése szempontjából, de egy megbízható szakember maximális odafigyeléssel végzi mind az oda-, mind a visszaszállítást és természetesen az idő közbeni tárolást és kezelést is.

A sírkő bontásnál a legfontosabb, amire törekedni kell, hogy a sír eredeti állapota megmaradjon, a lapok, a fejkő és a síron lévő díszítőelemek se sérüljenek. Ugyanez érvényes arra az esetre is, amikor nem újabb temetésre, hanem a síremlék elköltöztetésére, másik temetőbe történő elszállítására kerül sor. Ilyenkor az új helyén a síremléket pontosan ugyanolyan minőségben kell újraállítani, mint amilyenben korábbi helyén volt.