A sírköves szakember telefonszáma

A sírkő felállítása

A sírkő felállítása
A sírkő készítés legutolsó lépése maga a sírkő felállítás. Erre a helyszínen, a temetőben kerül sor és bár a végső fejezete a szakember munkájának, nem kisebb figyelmet és hozzáértést igényel, mint a kő szabása, faragása, teljes körű elkészítése. Célszerű ezt a munkát a hideg évszakok előtt vagy utánra időzíteni. Az időjárási viszonyok meghatározó szerepe miatt tavasszal és nyáron kerül sor a legtöbb sírkő felállítására, a szakemberek ekkor vonulnak ki a temetőkbe és kezdenek neki a helyszíni munkáknak.

De mikor lehet legelőbb felállítani a sírkövet? Gyakori kérdés ez, amit a megrendelők szinte mindig feltesznek a sírkő készítőnek. Érthető, hiszen a temetés után maradt földhalmot senki sem érzi méltónak elhunyt szerette számára és minél előbb szeretné azt lecserélni maradandó, szép síremlékre. Azonban az időt nem tudjuk megsürgetni és ebben az esetben hiba is lenne! A sírkő felállítása megköveteli, hogy temetés után néhány hónapot várjunk vele. A minimális időtartam 3 hónap, de egy igazán tapasztalt szakember 1 éven belül nem is vállalja, hogy felállítja a sírkövet, hiszen túl nagy kockázatot jelentene és számos hibalehetőséget – elsősorban süllyedést – rejteget magában e téren az indokolatlan sietség.

A temetéstől kezdve a sír folyamatosan süllyed, a kiásott, több méter mélyen megmozgatott föld összetömörödik, azaz a helyszíni adottságok folyamatosan változnak. Egy év alatt azonban már eléri végső állapotát, a sírkő felállítását elkezdeni innentől van értelme. Ekkor kerülhet sor a földmunkákra, majd az alapozásra és végül a síremlék korábban precízen beszabott lapjainak szakszerű összeállítására. A munka minőségét nagyban ronthatja a nedves talaj, ezért is tanácsosabb a sírkő készítésének a jó idő beköszöntével nekifogni.

Sírkő és síremlék készítés gránitból, márványból az ország területén.