A sírköves szakember telefonszáma

A sírkő felújításról

A sírkő felújítás fontossága
Ahogyan saját házunk, otthonunk folyamatos karbantartására és javítására is gondot fordítunk, úgy ne feledkezzünk meg azon szeretteink örök nyughelyének megóvásáról sem, akik már nincsenek közöttünk. Folyamatos odafigyeléssel és gondozással a sírkő élettartama meghosszabbítható, ám egyes tényezőkkel szemben, mint az időjárás vagy a kő sajátosságai, a legnagyobb odafigyelés ellenére sem vehetjük fel a harcot. Ha a sírkő állapota leromlott, a felújítás teljes körű megoldást jelent helyreállítására.

A sírkő felújítás nem minden esetben jelenti a rosszul végzett munka utólagos kijavítgatását, bár kétségkívül erre is sok példa akad. A legtöbb problémát a szétfagyás, a kő berepedezése, a sír megsüllyedése, a mohásodás, koszolódás, az eredeti szín és fény eltűnése jelenti. A sírkövek felújításának több módja is létezik, attól függően, hogy milyen mértékű problémáról van szó és hogy a megrendelő az eredeti sír renoválását vagy az alapvető helyreállítással egybekövetve a sírkő kisebb-nagyobb átalakítását is szeretné-e megvalósítani.

Egyre több vállalkozás foglalkozik sírkő tisztítással, ami a felújítás legegyszerűbb módszere, de természetesen nem jelent megoldást mindenre. Speciális anyagok használatával megszabadítják a követ a mohától, a lerakódott kosztól és felszínre hozzák a kő eredeti színárnyalatát, ragyogását. Különleges bevonatok alkalmazásával gondoskodnak arról, hogy a kő sokáig megőrizze szép állapotát és ellenállóbb legyen az időjárás viszontagságaival szemben. A nagyon leromlott állapotú sírok esetében azonban ez az eljárás már nem elegendő.

Gyakran szükségessé válik a sírok teljes szétszedése, a fedlap cseréje, a süllyedés orvoslása, az íráslap és a feliratok, díszítőelemek helyreállítása. Mindez természetesen összetett feladat, nagy munka a sírkő felújítással foglalkozó vállalkozások számára is, mondani sem kell, hogy tetemes költségekkel is jár. Azonban fontossága vitathatatlan. Mindenki szeretne felemelt fejjel kimenni a temetőbe és gyertyát gyújtani egy olyan síron, ami méltóképpen őrzi elhunyt családtagja emlékét.

A helyszíni felmérés után derülhet fény arra, hogy pontosan milyen hibák javítása szükséges és mindez mennyibe fog kerülni. Szerencsére azonban a legtöbb vállalkozásnál van lehetőség részletfizetésre, így a sírkő felújítás könnyebben elérhető mindazok számára, akiknek nyugodtabb a lelkiismeretük, tudva azt, hogy mindent megtettek a síremlék szépségének visszaállításáért.