A sírköves szakember telefonszáma

A sírkő gondozása

A sírkő gondozása
Sokan keresnek olyan sírkövet, ami felállítás után egyáltalán nem igényel gondozást, mégis kifogástalanul megőrzi szépségét az évek, évtizedek során. Ilyen kő azonban nem létezik. Legyen az műkő, gránit, mészkő vagy márvány, bizony valamennyi fajtából készült sírkőre igaz, hogy időnként tisztítani kell vagy ha az már nem elég, átfogóbb karbantartást kell rajtuk végre hajtani.

A sírkő gondozása azért is nagyon fontos, mert ha rendszeresen végezzük, az egyes kőfajták hátrányai szinte mind kiküszöbölhetők. Megelőzhetjük a mohásodást, a foltosodást, a szétfagyást is a megfelelő karbantartással. Hogy milyen módon kell ápolnunk a sírkövet, azt a kő típusa szabja meg.

Vizet bármilyen típusú kőnél használhatunk, de bánjunk vele csínján, mert lerakódásokat képezhet a sírkő felületén az évek alatt. A kemény víz foltosodást okozhat, ezért soha nem hagyjuk a sírt lemosás után magában megszáradni, hanem mindig töröljük szárazra vagy húzzuk le róla a vizet gumilapáttal ellátott ablaklehúzóval. A legegyszerűbb kefét használni a tisztításhoz, de ez ne a legerősebb sörtéjű legyen, nehogy megkarcolja a követ. Ezzel a módszerrel a mohásodást időben elfojthatjuk és megakadályozhatjuk a zöld foltok terebélyesedését. A nemesebb köveknél, mint a márvány vagy a gránit, ne használjunk vegyszereket, különböző tisztító hatású termékeket, mert nem várt reakcióba léphetnek a felülettel és maradandó károsodást okozhatnak benne.

Kiemelt figyelmet érdemel a sírkő gondozása a tél beállta előtt. A hidegekre előre fel kell készíteni a sírt, mégpedig a vázák víztelenítésével, lekötözésével. Ügyeljünk arra, hogy a sírra helyezett mécsesek, gyertyák alatt mindig legyen alátét, hiszen a ráfolyt viasz a felületről lekaparható ugyan, de a természetes kövek pórusaiba beszívódva maradandó foltot hagy.

Síremléke, urna sírkő, urna kripta és kripta készítés kedvező áron, gyors határidővel.