A sírköves szakember telefonszáma

A sírkő tisztítás

A sírkő tisztításról
A sírkő tisztítást sok vállalkozás kibővített szolgáltatás keretében vállalja. Bármilyen típusú kőből készült sírt meg lehet tisztítani professzionális, kifejezetten erre a célra készült termékekkel, vegyszerekkel és megfelelő technológiával, de ha mi magunk rendszeresen végezzük a tisztítást, akkor ezekre nincs szükség ahhoz, hogy a sírkő hosszú életű legyen.

Elsősorban a régi vagy elhanyagolt állapotú sírkövek tisztítását érdemes szakemberekre bízni. Az évtizedek során ugyanis a gránit, a márvány, a mészkő és a műkő is szenvedhetnek olyan károkat, melyeket házi módszerekkel már nem lehet helyreállítani. Ezt pedig már inkább nevezhetjük felújításnak, mintsem egyszerű tisztításnak.

A sírkövet a felállításától kezdve folyamatosan tisztán kell tartanunk ahhoz, hogy a felület javítására szolgáló nagyobb felújítási munkákat el tudjuk kerülni. Vizes lemosást bármelyik kövön alkalmazhatunk, gránitnál akár ecetes vizet is használhatunk vagy közönséges ablaktisztító folyadékot. Ennél tovább azonban már ne merészkedjünk a tisztítószerek terén, mert nem tudhatjuk, hogy az összetétele vajon kompatibilis-e a sír kövével. Ha nem, akkor csúnyán elronthatjuk a drága sírkövet.

Kefével, törlőronggyal és vízzel megszabadíthatjuk a sírt a ráhullott levelektől, azok nedves maradványaitól, a mohától, zúzmótól. Megelőzhetjük a foltok kialakulását és a kő fényének megkopását. Általában 2-3 havonta érdemes alaposabban letakarítani a sírt, de évente kétszer – tél előtt és tél végén – mindenképpen javasolt ezt megtenni a hosszútávú állagmegőrzés érdekében.

Síremlék felújítás és új sírkő készítés, gránitból, márványból.