A sírköves szakember telefonszáma

Milyen anyagból készülhet sírkő?

Milyen anyagból készülhet sírkő?
A sírkövesek már tudják, hogy a megrendelők számára az elsődleges szempont a sírkő anyagok kiválasztása. Többnyire ezen van a fő hangsúly, ami érthető is, hiszen az anyag már önmagában – még faragás és díszítés előtt – meghatározza a sírkő milyenségét. Választék van bőven, az egyes anyagok sajátosságait ismerve pedig könnyebben dönthetünk.

A sírkő anyagokat alapvetően két csoportra oszthatjuk: üledékes és vulkanikus kőzetekre. Az előbbi csoport legismertebb és leggyakrabban felhasznált tagjai a márvány és a mészkő, míg a vulkanikus kőzetek közül legtöbbször a gránitból készül sírkő. Ezek mellett pedig van még a műkő, amit kőzúzalékból, vízből és cementből állítanak elő.

Akinek elsősorban az ár fontos, az bizonyára a műkövet részesíti előnyben, ami jelenleg a legalacsonyabb áron elérhető sírkő anyag változat. Ettől azonban a legtöbben már ódzkodnak, mert az egykor hatalmas divatját élt műkő élettartamát a természetes kövek jóval felülmúlják. Az olcsóbb gránitok pedig nem sokkal kerülnek többe nála.

A jó minőségű gránit sírkövek azonban már egészen más árkategóriát képviselnek, de ennek természetesen megvan az oka is. Nagy szilárdságú kő, mely fényét évtizedekig megőrzi, fagyálló, szépen csiszolható, akár aprólékosan is megmunkálható anyag. Igazán elegáns tud lenni egy márványból készült sírkő, melynek legfőbb előnye egyedi mintázata és bőséges színválasztéka. No és persze az, hogy a gránittal ellentétben a tömör márvány teljes mértékben fagyálló. Ez meg is növeli értékét.

A természetes hatást kedvelők számára ott a mészkő, mint igen kedvelt sírkő alapanyag. A legkönnyebben megmunkálható alapanyag típus, mely többféle színben is választható. Ugyanakkor általában azért nem esik rá a végső választás, mert erősen hajlamos a mohásodásra, azaz állandó karbantartást igényel a belőle készült sírkő.

Márvány és gránit sírkő készítése garanciával – Budapesten, Pest megyében, Országosan – ingyenes szállítás, garancia.