A sírköves szakember telefonszáma

Sírkő feliratok és sírkő idézetek

Sírkő feliratok és sírkő idézetek
A sírkövet személyessé tehetjük különböző faragásokkal és díszekkel, de semmi sem ad annyira lehetőséget az egyénre szabására, mint a feliratok és az idézetek. A sírkő feliratozása is nagy változásokon ment végbe az elmúlt évtizedekben, a technikai lehetőségek kiszélesedtek, így ma már számtalan formában, rengeteg különböző betűtípussal elláthatók a sírkövek.

A sírkő felirat legfőbb funkciója az elhunyt vagy elhunytak adatainak megjelenítése. A név, a születési és elhalálozási dátum szinte mindig szerepel a sírokon, ám ezeken kívül sok mást is hirdethetnek a feliratok. Gyakran informálnak a rokonsági fokokról, illetve olyan idézeteket jelenítenek meg, melyekkel a gyászoló család búcsúzik szerettétől. Ezek a rövidke sírversek, a Bibliából vagy máshonnan kölcsönzött sorok pluszt adnak a sírnak, további személyes jelentéssel gazdagítják azt.

A sírkő felirat számtalan betűtípusból készülhet, általában a véséssel készített betűkből több lehetőség áll rendelkezésre ezen a téren, mint a bronz betűk esetében. Különleges igények is kielégíthetők, hiszen a technikai feltétele ma már annak is adottak, hogy kézírás alapján kerüljön a felirat a sírkőre.

Technikai szempontból a feliratozásra több lehetőség is van. Általában a vésést vagy a bronz, illetve arany színű betűk rögzítését alkalmazzák. Tartósság szempontjából a vésés jelent örökre szóló megoldást. Az egyenként rögzített betűk ugyan sokszor dekoratívabbak, de élettartamuk átlagosan 15 év, ezután érdemes őket restaurálni, felújítani.